Therapie


Visie

Ieder kind en ieder mens is uniek. Uitgangspunt is dat elk mens zijn eigen aardigheden en kwaliteiten heeft. Ik ga uit van het zelfhelend vermogen van kind en volwassene: we gaan op zoek naar het (her)vinden van eigen bronnen en oplossingen die het in zich heeft.

De cliënt wordt gestimuleerd om haar/zijn eigenheid te (her)ontdekken, talenten verder uit te bouwen en hulpbronnen meer te gaan inzetten. Hierbij probeer ik een klimaat te creëren, waarin de cliënt zich veilig kan gaan voelen en steeds meer van zichzelf kan laten zien. We gaan actief op zoek naar de kwaliteiten en positieve krachten van de cliënt en het gezinssysteem.

Werkwijze

Wat houdt de therapie in?

Moeder en kind

Ik werk graag oplossingsgericht: ik richt me minder op het probleem en de oorzaak daarvan, en meer op de gewenste situatie. Met behulp van allerlei technieken wordt het kind, jongere en/of volwassene verleid tot ander gedrag en tot oplossingen, die hij/zij in zich heeft.

Omdat ieder mens anders is, bestaat er geen eenduidige aanpak. De therapie bestaat niet alleen uit gesprekken. Ik maak ook gebruik van fantasiespel, ontspanningsoefeningen, teken- en spelopdrachten en andere creatieve werkvormen. Rollenspelen kunnen ondersteunend werken bij het oefenen van ander gedrag.

Het werken met symbolisch en creatief materiaal kan de cliënt helpen om meer contact te krijgen met hetgeen in hem leeft. Ik ondersteun de cliënt bij dit bewustwordingsproces en help hem/haar om zich meer te richten op diens kwaliteiten en sterke kanten. Van daaruit zoek ik samen met de cliënt nieuwe wegen om beter te kunnen omgaan met hetgeen hij/zij op diens pad tegenkomt.

Bij angst- en spanningsproblematiek maak ik gebruik van technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Hierbij worden niet-helpende gedachten omgezet in helpende gedachten. De cliënt ontwikkelt vaardigheden om angst-oproepende situaties effectiever aan te pakken.

Bij complexere problematiek kan het beter zijn door te verwijzen naar een andere vorm van hulpverlening.

Rouw- en verliesverwerking

De dood van een dierbare is één van de meest stressvolle gebeurtenissen die een mens kan meemaken; het plotseling moeten missen van een vertrouwd iemand door dood of vertrek is ingrijpend en brengt rouw en verlies met zich mee.
Kinderen en jongeren rouwen vaak anders dan volwassenen. De signalen van rouw zijn voor de omringende volwassenen soms moeilijk te herkennen. De periode van rouw kan voor het kind een eenzame en moeilijke periode zijn met verwarrende en intense gevoelens. Dit heeft invloed op het gedrag en kan leiden tot gedragsproblemen of andere klachten.
Verdriet om het verlies van een dierbare gaat nooit helemaal over. Therapie kan het verlies draaglijker maken. Met behulp van allerlei werkvormen ondersteun ik de cliënt bij de verschillende aspecten van het rouwproces. Ik help de cliënt bij het zich realiseren van het verlies en ondersteun hem/haar bij de gevoelens die dat oproept. Ook het zich aanpassen aan de veranderde omgeving en het weer gaan investeren in nieuwe ervaringen en relaties krijgt aandacht.
In de therapie geef ik veel ruimte voor vragen die bij de cliënt leven.

Ernstige ziekte

Ook als iemand in het gezinssysteem ernstig ziek is en gaat sterven, is dat voor alle gezinsleden een ingrijpende periode. In deze periode bied ik ondersteuning bij het proces van afscheid nemen.

Scheiding van ouders

De scheiding van ouders is voor kinderen en ouders vaak ingrijpend en brengt rouw en verlies met zich mee. De vertrouwde gezinssituatie valt uit elkaar en alle gezinsleden zullen zich moeten gaan aanpassen aan een veranderde omgeving. Dit kan een veelheid aan gevoelens oproepen, zoals depressieve gevoelens, schuldgevoelens, zich in de steek gelaten voelen en gevoelens van onzekerheid. Het kind kan in een loyaliteitsconflict komen. Dit alles heeft invloed op het gedrag en kan leiden tot gedragsproblemen of andere klachten, thuis en/of op school.

Met behulp van allerlei werkvormen ondersteun ik kind en ouders om op neutraal terrein ruimte te geven aan de gevoelens rond de scheiding en help ik hen om weer een eigen plek te vinden in de veranderde situatie.

Ouderbegeleiding

Oudercontact vormt een belangrijk onderdeel van de therapie. Ik vind het belangrijk kinderen te zien binnen de omgeving waarin ze leven. Als ouder probeer je het altijd zo goed mogelijk te doen met je kind. Je geeft liefde en zorg en stopt er vaak al je energie in, maar soms gaat het niet zoals je wilt. Je probeert van alles en toch werkt het niet zoals je gedacht had. Zo kan je met elkaar in een negatieve spiraal raken.

In de ouderbegeleiding probeer ik samen met ouders en kind ingangen te vinden om deze negatieve spiraal te doorbreken en op zoek te gaan naar de positieve krachten binnen het gezin.

Links

icon